Marktäckande växter är dina bästa vänner i en lättskött trädgård. Marktäckare är användbara där man vill ha mycket grönska men lite skötsel. De är perfekta för att täcka stora ytor, som underplantering eller för att skapa en sammanhängande kant. Grejen med dem är just som namnet säger, att täcka marken.
Oavsett läge och funktion vågar jag säga att det finns en marktäckare för dig.
Fördelar med marktäckande växter
Det finns många fördelar med att använda sig av marktäckare. De hindrar ogräs från att få fäste genom att dölja jorden och skapa en skuggig plats, de bevarar fukt i jorden och skapar en vacker, sammanhängande grönska som oftast kräver väldigt lite.
I skuggiga lägen där gräsmattan blir full av mossa är oftast marktäckare ett bättre val som dessutom kräver mindre skötsel när växterna etablerat sig. Det är alltid en god idé att plantera marktäckare istället för gräs på svårskötta ytor.
Här presenterar jag några av mina favoriter bland marktäckande perenner.
Marktäckare för soligt läge
Lammöron (Stachys byzantina 'Silver Carpet')
Lammöron har mjuka, håriga silvergrå blad som bildar täta mattor. SOrten 'Silver Carpet' blommar bara lite vilket jag tycker är en fördel. Det innebär mindre jobb och en snyggare plantering.
Lammöron är en perfekt kantväxt som framhäver andra växter så använd den gärna i samplanteringar med andra torktåliga växter i soliga lägen.

Kantnepeta (Nepeta ×faassenii)
Kantnepetan är inte en låg växt som många andra marktäckare utan en rejäl växt som bildar stora plantor. Jag tycker att den fungerar bra som marktäckare eftersom den bildar så täta tuvor som effektivt håller undan ogräs under hela säsongen.
Den klarar sig nästan helst själv, är fin hela sommaren, ratas av mördarsniglar och älskas av insekter. Läs mer om kantnepetan här.

Trädgårdsnäva (Geranium ‘Rozanne’) –
Långblommande favorit med blålila blommor som täcker marken effektivt. 'Rozanne' häver sig ut och blir det trångt klänger hon nästan som en klätterväxt så det är inget för små plättar men perfekt för större ytor. Den har blivit utsedd till århundradets perenn och det kan man lätt förstå med tanken på den rikliga blomningen i kombination med enkel skötsel. 'Rozanne' trivs i sol och halvskugga i jord som inte är allt för torr. På bilden här under är den planterad som kantväxti en rabatt som bara vuxit en säsong.

Kaskadtimjan (Thymus longicaulis 'Odoratus')
Doftande, blommande och supertålig! Liksom andra sorter av timjan trivs den på torra och soliga platser. De smala blanka bladen håller sig fint gröna under vintern. Jag tycker om att plantera timjan så att de får ta för sig och välla ut över grus eller andra hårdgjorda ytor.
Marktäckare för skuggigt läge
Sockblomma (Epimedium)
En av mina absoluta favoriter bland marktäckare är sockblomman och då särskilt den röda och svavelgula som jag använder mycket och gärna. Den är snigelsäker och mycket tålig mot torka. Få växter klarar ett torrt och skuggigt läge men dessa gör det. Den klarar även ett soligare läge men då får jorden inte vara torr. Sockblomman bildar täta mattor med friskt gröna blad som ofta håller sig relativt fina även över vintern. På våren innan bladen kommit upp blommar den vackert med små, söta blommor. Lite trög i starten men väl värd att vänta på.

Skuggbräcka (Saxifraga umbrosa)
Jag tycker mycket om skuggbräckan som har fina gröna bladrosetter som täcker marken på ett krypande sätt och små, små stjärnlika blommor på trådtunna stjälkar. De små blommorna är ljuvliga under försommaren och bladen håller sig fräscht gröna under vintern.

Ormöga (Omphalodes verna)
Det här är en riktigt tacksam och fin markäckare för underplanteringar i skugga och halvskugga. De blommar redan i maj med himmelsblå blommor. Ormöga har ett krypande växtsätt och sprider sig villigt. Den kan lätt ta över bland mer svagväxande växter. Ormöga är tålig som få och trivs bäst i fuktig skugga men hos mig klarar den sig bra även där det är torrt. Sätt gärna fina lökväxter i mattor av ormöga.
Det finns även vitblommande ormöga och den är inte lika starkväxande tycker jag. På bilden växer ormöga ihop med lungört och myskmadra och här ser man hur ormöga har tagit över.

Japansk starr (Carex morrowii 'Ice Dance')
Japansk starr är ett vintergrönt gräs som bildar stora, täta tuvor som sprider sig med utlöpare. Det har mörkgröna blad med en dekorativ vit kant som ger en elegans touch och som är en fin kontrast mot många andra växter. Det passar utmärkt som marktäckare i halvskuggiga till skuggiga lägen med fuktig och väldränerad jord. När det etablerat sig klara det lite torrare jordar. Bilden nedan är tagen på vintern, fint frisk grönska!

Fler tips på fina prydnadsgräs hittar du här.
Marktäckare för nästan alla lägen
Det finns några superväxter som klarar nästan alla lägen, både sol och skugga. De kan kännas tråkiga men det är verkligen inte tråkigt att kunna växa nästan var som helst.
Liten flocknäva (Geranium x cantabrigense)
Liten flocknäva är en riktigt tålig marktäckare som klarar både sol och skugga. Den är inte kinkig på något sätt utan istället otroligt användbar. Den sprider sig i sidled och bildar täta mattor. Jag har positiva erfarenheter av liten flocknäva i allt från soliga och torra lägen till skuggiga och torra. Den blir frodigast i sol och med tillgång till fukt men levererar bra även i utsatta lägen. En riktig hjälte! Denna är perfekt när större ytor ska täckas och det är grönskande mattor man är ute efter.
Det finns flera olika sorter och min favorit är 'St. Ola' som får vita blommor.

Hjärtbergenia (Bergenia cordifolia)
Hjärtbergenia är en vattendelare, många har svårt för de köttiga bladen och förknippar den med gamla trötta trädgårdar. Det är dock en väldigt användbar växt och genom att kombinera den med växter med helt andra uttryck kan effektfulla planteringar skapas. Vill du ha stora, gröna blad i ett soligt läge är bergenian ett bra alternativ. Dessutom är den vintergrön vilket verkligen är en tillgång. Titta här under vad fint den kompletterar kaprifolens blomning.

Tips för att lyckas med marktäckande perenner
Plantera i grupper – Ju fler plantor du sätter ihop, desto snabbare täcks marken. Plantera gärna stora sjok.
Håll efter ogräs i början – Marktäckare konkurrerar bra med nytt ogräs men behöver hjälp i starten. De kan inte heller konkurrera ut befintligt ogräs så rensa före plantering och se till att det inte finns rotogräs. Rensar du första åren har du igen det lång tid framöver.
Välj rätt växt för rätt plats – Detta gäller alltid, även för marktäckare. Solälskande växter trivs inte i skugga och tvärtom. Ta reda på förutsättningarna på platsen först och välj sen växter efter det.
Ge en bra start – Förbättra jorden innan plantering för att ge växterna de bästa förutsättningarna och se till att vattna även de torktåliga växterna under etableringen.
Vill du ha fler tips på lättskötta växter? Läs här.
Tips för en lättskött trädgård hittar du här.
Vill du ha hjälp med att planera din trädgård? Blir det aldrig som du tänkt? Läs mer om hur jag kan hjälpa dig att planera din trädgård här.
Comments