top of page
  • Sofi

Lättskötta växter för en lättskött trädgård

Att ha en vacker trädgård behöver inte innebära ett oändligt trädgårdsarbete. För dig som önskar en prunkande trädgård med minimal insats är valet av växter avgörande. Här är mina allra bästa växttips för dig som vill lägga så lite tid som möjligt i trädgården.

Detta är växter som är tåliga och tacksamma, inte kräver uppbindning, tål torka och sällan drabbas av ohyra eller sjukdomar. De är relativt snigelsäkra och behöver oftast bara en insats per år när de etablerat sig.


Vit Skogsaster (Eurybia divaricata)

Vit skogsaster är en idealisk perenn för skuggiga delar av trädgården. Den trivs bäst i väldränerad jord och är mycket torktålig. Den får vita vackra blommor under sensommaren till hösten som sen bildar fina fröställningar som får sitta kvar över vintern. En årlig beskärning då det vissna klipps ner på våren är allt som krävs för att hålla den i toppform.


Lättskött perenn

Ormöga (Omphalodes verna)

Ormöga är en marktäckare som snabbt breder ut sig och kväver ogräs i ett skuggigt till halvskuggigt läge. Den har vackra, blå blommor på våren och är snigelsäker samt torktålig. Ormöga kräver minimal skötsel och jag brukar inte ens klippa ner den på våren, vilket gör den perfekt för en lättskött trädgård. Fin på stora ytor och under buskar.


Stenkyndel (Clinopodium nepeta)

Stenkyndel är en robust och torktålig växt för soliga lägen. Den har små, doftande blommor som drar till sig bin och fjärilar. Den behöver ingen uppbindning och blommar hela sommaren utan att du behöver klippa bort vissna blommor. Denna växt är även mycket resistent mot sjukdomar och skadedjur. Klipp ner det vissna på våren så bildar den en fin grön kudde.


lättskötta rabatter stenkyndel

Björkspirea 'Tor' (Spiraea betulifolia)

Björkspirea är en buske som ger vacker grönska och vita blommor på försommaren. På hösten får den en varm fin höstfärg. Den är extremt lättskött och torktålig. Den kräver ingen regelbunden beskärning utan kan klippas ned helt vid behov med flera års mellanrum.


lättskött buske björkspirea

Sockblomma (Epimedium)

Sockblomma är en fantastisk marktäckare för skuggiga platser. Den röda och svavelgula är mina favoriter och de använder jag mycket och gärna. Den är snigelsäker och mycket tålig mot torka. Sockblomman blommar vackert på våren med små, söta blommor innan bladen kommer. Lite trög i starten men med tiden bildar sockblomman täta mattor som håller undan ogräs och som är fina under stora delar av året. En enkel årlig rensning tidig vår är allt som behövs.


lättskött växt sockblomma

Ulleternell (Anaphalis triplinervis)

Ulleternell är en robust perenn med silvergrå blad och vita blommor som vissnar vackert utan att behöva klippas bort. Den är mycket torktålig och snigelsäker, vilket gör den till en utmärkt växt för ett soligt och väldränerat läge. Ulleternell kräver ingen uppbindning utan bildar en mjuk och samlad silvrig kudde och klarar sig med minimal skötsel.


Bukettapel fk Eskilstuna (Malus toringo var. sargentii)

Bukettapel är en otroligt användbar buske som blommar vackert på våren med vita blommor och ger små dekorativa frukter på hösten. Den är mycket torktålig och drabbas sällan av sjukdomar eller skadedjur. Bukettapel kan vid behov beskäras och formas men det är inte nödvändigt. Använd som friväxande buske, klippt häck, inramning, i kruka eller som insynsskydd. Detta är en favorit bland lättskötta buskar.


lättskötta buskar bukettapel

Klätterhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris)

Klätterhortensia är en elegant och frodigt grön klätterväxt som klättrar själv på väggar eller andra underlag. Den är torktålig och blommar med stora, vita blommor på sommaren. Den trivs bäst i halvskugga men klarar sig oftast även i skugga och sol. På vintern är de bruna grenarna dekorativa inslag i trädgården. Beskär bara försiktigt om den klättrar där den inte ska vara.


Balkanbergtall (Pinus mugo var. pumilio)

Balkanbergtallen är en låg, bred och långsamväxande tall som kräver mycket lite underhåll. Den är torktålig och drabbas sällan av sjukdomar eller skadedjur. Den trivs i sol till halvskugga i väldränerad jord. Den är ett vackert vintergrönt inslag i den lättskötta trädgården.


lättskött vintergrön buske

Koreansk Plymspirea (Aruncus aethusifolius)

Koreansk plymspirea är en lågväxande perenn som ger vackra, vita blommor på försommaren. Den är torktålig i ett halvskuggigt läge, mycket lättskött och brukar ratas av sniglar. De finflikiga bladen är fina kontraster till större blad i rabatten. En nedklippning av det vissna på våren räcker för att hålla den frisk och vacker.

Lättskött perenn koreansk plymspirea

Tuvrör (Calamagrostis x acutiflora)

Tuvrör är ett prydnadsgräs som ger höjd och struktur till trädgården. Det är torktåligt och har ett stramt växtsätt som inte kräver någon uppbindning. Tuvröret blommar med vackra, fjäderlika ax som står sig bra genom hela säsongen och ofta även genom vintern. Klipp ner på våren så grönskar det tidigt igen.


Dessa växter är perfekta för dig som vill ha en lättskött trädgård eller skapa en lättskött rabatt med pålitliga och tacksamma växter. Tänk på att vattna under etablering och vid torka och att hålla efter ogräs för att ge växterna de bästa förutsättningarna.


Mer tips för en lättskött trädgård hittar du här.

Ska du skapa en ny trädgård och vill ha hjälp av en trädgårdsdesigner kan du läsa mer om hur jag kan hjälpa dig designa din trädgård här.

Missa inte att ladda ner min guide för hur du skapar en blommande och torktålig rabatt.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page