top of page
  • Sofi

Vackra och lättskötta prydnadsgräs för din trädgård

Prydnadsgräs är en riktig tillgång i trädgården. De finns i stor variation och jag tycker att det finns gräs för alla platser och sammanhang. Prydnadsgräsen tillför ofta intressant form och en mjuk karaktär. De kan fungera som snygga blickfång eller väva ihop rabatter beroende på användning. De tillför alltid en känsla av natur och en rörelse.

Här är några av mina favoritgräs. Jag hoppas du hittar inspiration till att använda några av dem i din trädgård.


1. Blåtåtel (Molinia caerulea 'Moorhexe')

Blåtåtel är en tålig skönhet med ett upprätta och stramt växtsätt. Dess kompakta tuvor av blågröna blad ger en känsla av lugn och balans i trädgården. Det blommar med 50 cm höga, tunna bruna vippor under sommaren och får fin gul höstfärg. Det trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen i de flesta väldränerade jordar.

Blåtåtel är fin att plantera bland andra perenner för ett naturlikt intryck och fungerar bra som solitärer i lägra planteringar.

Blåtåtel

2. Tuvrör ('Calamagrostis acutiflora 'Overdam' och 'Karl Foerster')

Tuvrör är ett upprätt, smalt och stadigt gräs som grönskar tidigt och är fint nästan hela året. Det får skira och luftiga vippor som blommar från augusti. På hösten får det gul färg och står sedan relativt stadigt hela vintern. Med höjder upp till 150 cm utgör de en fin formkontrast i trädgården tack vare det samlade och smala växtsättet. Sorten ’Karl Foerster’ har gröna blad och blir ca 150 cm högt, sorten ’Overdam’ har vitstrimmiga blad och blir något lägre. Båda trivs i sol till halvskugga.

Tuvrör är fint tillsammans med det mesta och väldigt användbart där man vill ha höjd och struktur. Kombinera gärna med formstarka perenner och låt det bli utropstecken i rabatten.

Tuvrör

3. Höstälväxing (Sesleria autumnalis)

Med täta ljusgröna tuvor och ljusa ax på hösten ger höstälväxingen en naturlik känsla till planteringen. Jag tycker att den är fin att blanda in mellan perenner för ett intensivt grönt inslag och att plantera i stora sjok. Det trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen på halvtorra och väldränerade jordar och blir runt 40cm högt.

Höstälväxing

4. Glansälväxing (Sesleria nitida)

Glansälväxing bildar en tät och yvig tuva med smala grågröna blad och pryds från försommaren av silvergrå ax. De stora tuvorna passar bra bland perenner där de bildar fina kontraster. Glansälväxing trivs i mager och väldränerad jord i sol till halvskugga. Grässtråna blir ungefär 40 cm och axen 60. 

Dess grågröna blad gör den särskilt vacker i kombination med silverfärgade eller mörkbladiga växter.

Glansälväxing

5. Hakonegräs (Hakonechloa macra)

Hakonegräs bildar mjuka lätta tuvor med vackert hängande blad. Det rör sig böljande i vinden och påminner om vatten i rörelse vilket ger en avkopplande känsla.

Tuvorna blir runt 60cm höga och breder ut sig där de trivs. De vill ha näringsrik, fuktighetshållande men väldränerad jord och trivs bäst i halvskugga. Hakonegräs finns i olika nyanser och är extra vackert vid vatten och längs gångar.

Hakonegräs

6. Glansmiskantus (Miscanthus sinensis 'Gracillimus')

Ett stort, elegant och yvigt gräs med smala grågröna blad som blir 150cm. Även om det inte blommar i Sverige tillför dess tunna blad en dekorativ och luftig känsla till trädgården och fungerar utmärkt som avskärmning eller vackra solitärer i planteringar. Tack vare de tunna bladen ger det ett skirt och lätt intryck trots att det bildar en rejäl planta.

Glansmiskantus trivs bäst i näringsrik, fuktighetshållande men väldränerad jord och i full sol. 

Glansmiskantus

7. Japansk starr 'Ice Dance' (Carex morrowii 'Ice Dance')

Denna vintergröna skönhet bildar täta rundade tuvor av mörkgröna blad med en dekorativ vit kant som ger en elegans touch. Med en höjd på cirka 35 cm fungerar den utmärkt som marktäckare i halvskuggiga till skuggiga lägen med fuktig och väldränerad jord. När det etablerat sig klara det lite torrare jordar. 

Japansk starr

Prydnadsgräs tillför en känsla av rörelse, skönhet och funktion till trädgården. De bidrar till en harmonisk och naturnära känsla. Många av dem är lättskötta och tacksamma att plantera i rabatter och även i kruka. 


Prydnadsgräs som vissnar på hösten klipps ner på våren, inte på hösten. Vintergröna gräs kan man ofta dra bort vissna blad ur men de behöver sällan klippas ner. 

0 kommentarer

Comments


bottom of page