top of page
  • Sofi

Höst i trädgården, en trädgårdskalender

September och luften är sval. Ingen luft är väl så skön som den i september. Nu avslutas snart en säsong och vi kan vila innan vi laddar för en ny. Här är en trädgårdskalender för hösten eller lite tips för vad du kan göra under hösten.


Hösten är perfekt för att plantera. Det mesta som inte är städsegrönt kan planteras så länge det går att gräva i jorden. Du har alltså tid på dig. Plantera perenner, buskar och träd. Passa också på att dela och flytta sånt som blivit för stort och sånt som inte trivs. Byt med grannar och vänner. Det är roligt att dela med sig och att få en del av någon annans trädgård.

Den svala och fuktiga luften tillsammans med fuktig jord skapar bra förutsättningar för växterna att etablera sig. De kräver inte lika mycket passning med vattning och skydd mot starka solstrålar. Det innebär att de ligger ett litet steg före i vår.

Vingad benved ginkgo

Så vad ska du plantera? Har du en trist entré? Gör en maffig plantering där. Saknar din trädgård ett skuggande tak? Plantera träd. Känns det öppet och kalt? Kanske ska du plantera ett litet rumsskapande buskage? Eller plantera nåt du kan plocka och äta nästa år. Själv ska jag plantera en klotlönn som ska få bilda ett tak över en ny sittplats i trädgården. Studsmattans tid är förbi här och då kan jag skapa ett nytt rum.


Nu är det också dags att sätta vårlökarna. Köp och plantera dem så tidigt som möjligt för då är de som bäst. I butiken torkar de ihop och tappar i kvalitet med tiden. Om du hade platser i våras som saknade lökar är det där du ska plantera. Satsa gärna på lökar som förökar sig och blir långlivade. Då får du mer blomning varje år. Lökarna ska ner lika långt som tre gånger lökens höjd. Skäm bort dem med lite benmjöl och vattna efteråt. I våras tipsade jag om fleråriga tulpaner, du hittar det här. Jag skrev också lite om att sätta vårlökar bland perenner här.

Tulpaner bland perenner

Vitlöken sätts också på hösten men den kan vänta till oktober eller till och med längre. Var noga med att köpa sättlök som är avsedd för odling, inte vitlöken från matbutiken. Detta minskar risken för virus och svampsjukdomar i odlingen. Peta ner klyftorna i näringsrik och genomsläpplig jord på hösten och skörda dina vitlökar i sommar.


Det är vanligt att man städar sina rabatter på hösten. Många tycker det ser rent och fint ut om allt visset rensas bort. Detta synsätt håller på att förändras. Jag vill verkligen uppmuntra till att vänta med den stora städningen till våren. Lämna kvar vissna växtdelar och löv i rabatterna. Detta är det bästa sättet att tillföra mull till jorden. Maskar och andra små kryp jobbar med att bryta ner materialet och skapar fantastisk jordförbättring direkt på plats. Så försök att se tjusningen med det vissna. Det finns så många vackra vintersiluetter som fångar ljuset och frosten under vintermånaderna. Tänk på att ju mindre du tar bort från rabatterna desto mindre behöver du tillföra i form av gödning och organiskt material. Mindre att göra blir det också.


JAS-månaderna, alltså juli augusti och september, är bra tid för beskärning. Beskär fruktträd, prydnadsträd, häckar och buskar. Under denna tid är växterna i bäst form och kan lätt aktivera sitt naturliga försvar. De klarar då av att läka de sår som beskärningen ger på bästa sätt. Passa också på att gallra i gamla bärbuskar som behöver få in luft och ljus.

Sätta vitlök

Nu är det också dags att skörda. Plocka frukt och de sista bären. Innan frosten kommer är det bra att ha skördat allt som växer ovan mark. Kål, rotfrukter och purjolök är exempel på grödor som ofta kan lämnas kvar längre. Rensa ogräs från grönsakslanden och täck de tomma delarna med organiskt material över vintern. Lägg på upp till 20 cm växtdelar som maskar kan arbeta med och som skyddar jorden.


Ta en sista ogräsrunda och se till att få med de värsta rötterna och fröställningarna. Det kommer att göra stor nytta inför nästa säsong.


Rör om ordentligt eller gräv i komposten och se till att hålla den igång.


Nu mognar frön från blommor och grönsaker så passa på att samla. Plocka de mogna frökapslarna när det är torrt ute. Låt dem torka och förvaras i små papperspåsar eller kaffefilter. Det är så roligt att så sina egna frön. Det är också smidigt att strö ut frön direkt när de mognar. Jag sprider gärna dill och ringblommor här och där. Dillkronor är så fint i perennrabatterna. Glöm inte märka dina fröförvaringar för det är näst intill omöjligt att komma ihåg vad man samlat.

gula ginkgoblad

Trots att listan blev lång finns det inga måsten. Prioritera och gör det du vill eller det som känns viktigast.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page