top of page
  • Sofi

Vattna smart i trädgården

Det är så torrt nu och torrare lär det bli. Inte ett regnmoln i sikte. Bevattningsförbuden når fler och fler kommuner. Nu gäller det att vi hjälps åt med att hushålla med vattnet och använda det på ett bra sätt. Här är några av mina tips för att spara vatten och vattna smart.

Vattna smart

1. Samla vatten

Placera behållare för regnvatten vid alla stuprör. Det går bra att seriekoppla flera behållare för att kunna ta tillvara på mer vatten vid ett större regn.

För den som är extra ambitiös eller inte står ut med att ha regntunnor rekommenderar jag en nedgrävd vattentank med pump. De finns i olika storlekar och kan rymma flera tusen liter. Jag blir så glad när jag möter människor som har eller ska investera i det!


2. Använd droppbevattning

Med ett system för droppbevattning levereras vattnet dit du vill ha det, bara. Vilket minimerar spill och avdunstning. I växthuset använder jag ett system som drivs med solceller. Det pumpar vatten från en regnvattentunna ut genom munstycken som jag själv bestämmer placeringen av. Varje tomatplanta och kruka får ett eget munstycke. Mycket smidigt.

I en rabatt testar jag en fuktslang i år. Dit når inte vår vattenslang riktigt så det blir alltid en massa förlust av vatten om jag försöker vattna på håll. Med fuktslangen sparar vi en massa vatten.

Droppbevattning i växthus
Soldrivet bevattningssystem

3. Vattna vid rätt tidpunkt och på rätt sätt

Det är rötterna som ska ta upp vattnet, vattna därför jorden, duscha inte hela växten.

Luckra jorden innan du vattnar så vattnet kan tränga ner. Är jorden packad eller väldigt torr rinner vattnet lätt av och når inte rötterna.

Bäst tidpunkt är på kvällen då växterna får mer tid på sig att ta upp vattnet innan värmen stiger på dagen och vattnet avdunstar. Näst bäst är tidig morgon. Många föredrar morgonen för att inte locka fram sniglarna. Undvik alltid att vattna mitt på dagen när det är soligt och varmt.

Passa på att vattna före eller efter regn. Det gör det lättare för jorden att ta upp vattnet.

Fuktslang droppslang
Fuktslang

4. Täckodla

Att täcka marken med organiskt material hjälper till att behålla fukten i marken och hindrar att vattnet avdunstar snabbt. Det håller jordtemperaturen nere och dessutom förbättrar det jordens struktur på sikt. Använd kompost, gräsklipp, ogräsrens eller annat organiskt material mellan växterna.


5. Undvik en massa krukor med sommarblommor

I en kruka är växten helt beroende av att vatten och näring tillförs utifrån. Många sommarblommor som ska blomma under lång tid är väldigt törstiga och kräver vattning ofta. Genom att plantera i en rabatt eller att välja torktåliga perenner och färre krukor kan du minska vattenbehovet.


6. VATTNA INTE GRÄSMATTAN!

En etablerad gräsmatta blir torr, brun och dammig utan vatten, visst. Men till hösten och nästa vår kommer den igen. Det finns växter som klarar torkan betydligt bättre än gräsmattan så överväg att ersätta en del av gräset med något annat. Slösa inte dricksvatten på gräsmattan.


7. Rätt växt på rätt plats

Jag tjatar ofta om att välja rätt växt till rätt plats. Nu när det är torrt visar det sig om man lyckats. De växter som lider och slokar redan nu kanske inte är det du ska satsa på där. De som frodas och blommar tacksamt trots torkan är de du ska använda. Fyll på med fler av dem och andra växter med liknande önskemål. Fast gör det inte nu när det är så torrt, vänta in bättre planteringstider.


Nu hoppas jag vi får regn, svala långa regn på natten som jorden och växterna kan ta upp.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page