top of page
Sofi

Trädgårdskalender juni

Så kom juni, efter den snabbaste majmånaden någonsin tror jag. Vill stanna tiden, stoppa och bara vara.

Här kommer i alla fall lite tips på vad du kan göra i trädgården i juni. Om du vill, om du orkar. Eftersom landet är långt och skillnaderna stora får du anpassa efter var du bor. Jag bor i zon 3 och det här är aktuellt här.

-Avhärda och flytta ut de sista växterna som dragits upp inne. Läs gärna mina bästa tips från förra månaden.


-Gödsla rabatter, buskar och träd nu när de växer ordentligt. De behöver extra näring för att utvecklas. För att blomma ordentligt, bli frodiga och hålla sig friska. Mylla ner gödningen ordentligt i jorden så att den blir tillgänglig för växternas rötter. Det finns en massa gödning att välja på men jag föredrar alltid någon typ av naturgödsel. Blandar gärna kogödsel, kompost och benmjöl till exempel. För krukor är det smidigast att blanda ut gödning med vattnet.


-Allt ogräs måste inte rensas bort. Mycket av det är dekorativt eller stör inte. Prioritera att rensa bort de som frösår sig eller sprider sig mycket. Annars finns det risk att de konkurrerar ut dina planterade växter och att det längre fram känns övermäktigt att få bort dem. Kom också ihåg att lite ogräs i trädgården kan gynna djurlivet och bidra till en mer hållbar trädgård.


-Så de sista grönsakerna, skörda de första och så nytt av sånt som skördats. I juni är de första grönsakerna färdiga att skörda och många hinner man så igen för ytterligare en skörd. De mest värmekrävande grödorna kan också sås nu. Så där det är tomt. Rensa, luckra jorden och gallra för bättre skörd.


-Klipp häckar och formklippta buskar. Nu innan midsommar är det en bra tid att klippa många häckar och att forma buxbom, idegran och andra buskar. Passa på en molnig dag och när det ska vara lite svalare. Lättare sagt än gjort ser det ut som när jag tittar på väderprognosen.


-Plantera nya växter, det är välfyllt hos handelsträdgårdarna. Planera dina inköp i förväg. Tänk på läget, vad du vill uppnå och på blomningstid. Glöm inte bladen som kan vara minst lika viktigt. Köp inte bara det som blommar vackert nu utan tänk på att få med växter att njuta av senare i sommar och höst.

Se till att ge växterna en bra start, annars blir resultatet inte vad du tänkt. Undvik att plantera när det är som torrast eller om du inte kan vatten ordentligt.

-Stötta högväxande perenner i tid. Gör det nu så syns stöden inte sen.


-Putsa tidigblommande buskar som till exempel syren nu. Putsa försiktigt bort de överblommade klasarna så blir det ändå blomning nästa år.


0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page