Halva maj har redan gått och jag hänger som vanligt inte med. Det började så kallt och sen bara hände det. Allt. På en gång. Nu är den allra vackraste tiden tycker jag.
På instagram delade jag en trädgårdskalender för maj. Nu har som sagt halva månaden gått så en del har ju hunnits med. Själv är jag nästan klar med vårstädningen, men bara nästan. Maj kan vara en hektisk månad och det finns mycket att göra i trädgården.
Här är några tips för andra halvan av maj.
Jordförbättra och gödsla när det börjar grönska.
När temperaturen blivit tillräckligt hög för att växterna ska börja grönska är det dags att gödsla. De flesta växter behöver extra näring så gödsla perennrabatter, buskar och träd. Jag använder helst kogödsel eller naturgödsel tillsammans med kompost. Hönsgödsel i pelletsform är ett kraftigare gödsel som också är bra för att ge en extra skjuts. Lökar och bärbuskar får också lite benmjöl.
Rensa ogräs men spara lite
Ogräset vaknar tidigt och växer som mest på försommaren. Genom att rensa ordentligt direkt minskar ogrästrycket och det blir lättare att hålla efter resten av säsongen.
Lämna gärna lite ogräs kvar i ett hörn av trädgården. Många av dem är värdväxter för de fjärilar vi vill ha i trädgården. Det innebär att larverna äter helt andra växter än fjärilarna suger nektar ifrån. Exempel på det är brännässla, klöver, kråkvicker och löktrav som är viktiga för flera av våra fjärilar. Genom att spara lite av dessa bidrar du till en mer hållbar trädgård.
Dela perenner och lökar
En del perenner blir med tiden för stora. De blir då fina att dela. Det är också ett bra och billigt sätt att få fler plantor gratis. Nu är en bra tid att göra det. Särskilt senblommande perenner som då hinner etablera sig innan det är dags att blomma. Jag sätter gärna några i kruka istället för sommarblommor. Hosta och alunrot fungerar jättebra i kruka.
Även överblommade lökar som förökar sig går bra att dela. Till exempel krokus, snödroppar och pärlhyacinter som får större ruggar varje år. Tänk på att vattna ordentligt efter plantering och ge gärna alla lökar benmjöl.
Tips för smidig avhärdning
Dahlior, andra knölar och sådder kan börja avhärdas nu. Det innebär att de ska få tid att anpassa sig till den krävande utemiljön. Från den skyddade innemiljön ska de nu vänja sig vid vind, temperaturskiftningar och solljus. Ett smidigt sätt är att placera dem i pappkassar, tex från mataffären, som går lätt att bära in och ut. Först står de ett par dagar i skugga, sen flyttas de till ett lite soligare ställe för att efter någon vecka stå ute över natten. Håll koll på temperaturen! Efter en vecka kan de plockas ur kassarna och sen är de oftast redo för livet ute. Se till att de inte torkar ut.
Gå ut och njut av maj!
Commenti