Januari och februari kan vara vackra, ljusa vintermånader eller slaskiga och mörka. Just i år är det vitt, kallt och vackert hos mig.
Ibland glömmer vi bort att använda trädgården på vintern. Jag vill slå ett slag för att elda och laga mat ute fina vinterdagar. Med en eldplats eller grill ute är det inte så svårt att göra en enkel måltid. Det är härligt att se sin trädgård även på vintern.
Här kommer en trädgårdskalender för vintermånaderna januari och februari med tips på sådant du kan göra nu.
Se över gnagskydd på träden. Harar och kaniner äter gärna bark och är väldigt aktiva snörika vintrar. Tänk på att när det är mycket snö kan de nå högre upp. Kanske behöver du komplettera gnagskyddet. Trampa gärna till snön runt stammen för att hindra mindre gnagare också.
Visst är det vackert med snö som bäddar in trädgården och skapar en mjuk och ljus utemiljö. Tung snö kan tyvärr göra skada på växterna. Den kan knäcka eller skada grenar och även deformera växter. Se därför till att skaka bort tung snö från buskar och häckar i tid.
Skydda städsegröna växter från tjältorka med skuggväv eller juteväv. När solen börjar värma växterna avdunstar vatten från barr och blad samtidigt som rötterna inte kan ta upp vatten när jorden är frusen. Särskilt unga plantor är känsliga och behöver skydd de första åren.
Se över ditt förråd av fröer och planera för inköp av sådant du saknar. Många fröer kan användas i flera år så testa gärna innan du slänger gamla fröer. Så växter med lång utvecklingstid som tex perenner, chili, aubergine, selleri, kronärtskocka och jätteverbena. Börja inte för tidigt och se till att du har plats och bra belysning för dem. Det är långt kvar innan de kan planteras ut.
Vinterså grönsaker och blommor. Det är ett bra sätt att spara plats och tid. Du får också robusta plantor som inte kräver samma typ av avhärdning som plantor som dragits upp inne. Vintersådd passar bra för allt som kan direktsås men också för vissa perenner om man inte har bråttom.
Börja vårvinterbeskära äpple- och päronträd när vädret tillåter. Undvik att göra detta när det är allt för kallt, det bör vara mer än -10 grader. Vid lägre temperaturer är grenarna extra sköra. Sätt inte igång med detta direkt i januari. Unga träd som ska uppbyggnadsbeskäras är bra att beskära nu. Äldre träd kan gärna vänta till JAS för att hålla tillbaka tillväxten. Är du osäker är det bra att ta hjälp av någon som kan.
Även många prydnadsbuskar och bärbuskar kan beskäras på vårvinter. Gallra bland de gamla grenarna och ta bort dem nästan ända ner. Håll koll på vilka buskar som ska beskäras nu och hur.
På vintern vilar trädgården och du kan kanske passa på att göra detsamma. Fundera över vad du vill göra i trädgården i år. Har du projekt som ska påbörjas eller avslutas? Ska trädgården äntligen bli mer mysig? Ska du rusta upp gamla trötta rabatter eller göra nya? Kanske är det dags att skapa en trädgård om du inte riktigt har en? Det är mycket att ta hänsyn till och behöver du hjälp på vägen hjälper jag gärna till. Här kan du läsa mer om hur jag jobbar med trädgårdsdesign eller hur en rådgivning går till.
Tänk också på att landet är långt och att det är stora variationer. Anpassa efter var du själv bor.
Comments