top of page
  • Sofi

Sol, skugga eller halvskugga

Jag pratar alltid om hur viktigt det är att välja rätt växt på rätt plats. Genom att göra medvetna val utifrån platsens förutsättningar kan du spara både pengar och tid genom att undvika felköp. En av de saker som är viktigt att tänka på när du väljer växter är ljusförhållanden och nu är en bra tid att tänka på det.


Pion daggkåpa

Olika växter trivs med olika mycket ljus. Vissa älskar att stå i solen medans andra föredrar en skuggig plats. Många trivs också lite mitt emellan. På växtetiketter eller i annan växtinformation anges i vilket läge just den växten trivs. Man brukar dela in växter efter om de trivs i sol, halvskugga eller skugga. Vad innebär då det? 

  • Ett soligt läge har sol en större del av dagen, minst sex timmar.

  • Ett halvskuggigt läge har sol ungefär tre till sex timmar om dagen. 

  • Ett skuggigt läge har sol mindre än tre timmar om dagen. 


I soliga lägen trivs ofta färgstarka och rikblommande växter. Där trivs också ofta de silverskimrande och tjockbladiga växterna. Exempel på växter för full sol är lavendel, stäppsalvia, solhatt och kärleksört.


Perenner för soligt läge

I skuggiga lägen hittar man ofta växter med stora gröna blad, blygsammare blomning och mildare färger. De vill oftast ha mer fukt än de växter som trivs i gassande sol. Exempel på växter för skugga är hosta, hasselört, ormbunkar och rodgersia.


Perenner för skugga

I halvskuggiga lägen trivs en stor mängd växter. Här är läget mindre utsatt och extremt än i full sol eller skugga. Växter som trivs i halvskugga är höstanemon, stjärnflocka, alunrot och akleja.


Det är nu på sommaren du ska ha koll på hur mycket sol dina rabatter eller framtida rabatter får. Ha koll under en solig dag och räkna antalet soltimmar. Då blir det mycket lättare att anpassa växtvalet efter platsen. 


Vill du ha hjälp med att välja växter? Jag kan hjälpa dig att planera en rabatt eller att välja växter till din trädgård. Du kan läsa mer om det här.


0 kommentarer

Comments


bottom of page