När man tar över en gammal eller i alla fall befintlig trädgård kan det vara svårt att veta vad man ska göra och hur man ska börja. Oftast vill man ju sätta sin egen prägel och skapa sin egen drömträdgård direkt. Här kommer några tips på hur du kan ta dig an en äldre trädgård.
Observera och utvärdera
Först och främst, var inte för snabb. Mycket hinner hända i en trädgård under ett år och det kan vara härligt att bara hänga med och se vad man har. Bo in dig och observera under tiden vad som dyker upp och vad som händer.
Inventera vad du har och ta reda på hur du ska sköta det. Ofta finns det förvuxna växter som tappat formen och ser tråkiga ut. Den bästa lösningen måste inte vara att ta bort dem. Ta gärna hjälp med att ta reda på vad det är och hur du kan bevara. Växter som trivs och är friska kan integreras i din nya plan. Passar den bättre på en annan plats i trädgården går det oftast att flytta.
Var rädd om träden. Ofta kommer jag till trädgårdar där nya ägare börjat med att ta bort gamla och stora träd med väldig fart. Tänk till före, kanske måste de inte bort? Skugga är värdefullt och stora träd är en tillgång både för människor och djur. Dessutom ger de platsen karaktär och takkänsla. Visst kan man behöva ta bort träd men se till att du kan motivera varje borttaget träd ordentligt.
Använd trädgården så mycket du kan innan du gör stora förändringar. Finns det sittplatser där du vill sitta? Finns det gångar där du vill gå? Flytta runt möbler och prova dig fram, känn efter var du trivs vid olika tillfällen.
Var uppmärksam på förutsättningarna på platsen, vad är det för jord? Var är det sol och var är det skugga? Vad trivs i omgivningen? Samlas det vatten någonstans? Är det blåsigt och vindutsatt? Detta är viktigt att ha koll på senare.
All information och erfarenhet du kan samla ihop under ett första år är användbart när du planerar framåt för din trädgård.
Dröm och planera
Under tiden du följer din trädgård kan du drömma om vad du vill göra med den. Inspireras av trädgårdar eller andra utemiljöer du tycker om. Samla på dig bilder som inspirerar. Fundera på hur du vill känna i din trädgård. Vad du vill göra där. Fundera också på vad du vill se inifrån. Glöm inte att tänka på hur du ser och använder din trädgård på vintern.
Fundera på vilken stil du vill ha i din trädgård och tänk på att trädgården ska kännas i harmoni med huset. Det är därför klokt att ta hänsyn till husets stil och arbeta med hur din stil kan integreras med den. Har du flera stilar du vill få in i din trädgård kan olika trädgårdsrum vara lösningen. Ett första steg kan vara att tänka på om du föredrar rakt eller mjukt kurvigt, symmetriskt eller osymmetriskt.
När du har koll på utgångsläget och vet vad du har är det dags att börja planera. Gör en lista över vad du vill ha i din trädgård. Det kan vara stora rabatter, fruktträd, en pergola, kanske en pool eller plats för grönsaksodling. Sittplatser i morgonsol, en skuggig matplats eller ett utekök i kvällssol. Listan kan göras lång. Tänk till ordentligt så du får med allt. Kanske måste du sedan välja bort något.
Glöm inte bort de praktiska bitarna som var tvätten ska torka och komposten placeras.
Ta en ordentlig titt på vilka material som redan finns i trädgården. Ibland ligger gammal vacker natursten nästan dold av gräset och kantstenar dolda under växtlighet. Kanske kan material flyttas och få en ny funktion på en ny plats.
Gör en ritning av din befintliga tomt och rita in det som redan finns på platsen, markera efter hand vad som ska vara kvar, vad som ska flyttas och vad som ska tas bort. Detta blir sen en grund för att göra en ny plan för din trädgård.
Prioritera och gör en grov plan
Prioritera sen bland alla dina drömmar och önskemål. I detta läge blir det ofta aktuellt att fundera över sin budget. Funderar på vad trädgården får kosta, hur mycket av jobbet du kan göra själv och vad du måste anlita andra för. Det kan också vara bra att tänka på hur mycket tid du vill lägga på att sköta din trädgård. Prioritera sen vad som är viktigast och vad som kanske inte får vara med.
Skapa en övergripande plan som inkluderar både långsiktiga och kortsiktiga mål. Gör en ny ritning och rita in det du kommer fram till att du ska ha.
Börja med stommen. När du vet vad du har och vad du behöver kan du börja med stommen. Tänk i form av väggar, golv och tak. Börja gärna med väggarna. Behöver du skapa väggar eller insynsskydd mot grannar eller annan omgivning?
Fundera på hur du kan skapa rum för olika funktioner och gångar för att röra dig runt. Prova dig fram. Mät upp ytor i trädgården, testa att möblera dem. Är stoleken lagom? Är läget bra? Så kan du jobba vidare med trädgårdens olika delar. Tänk på att höjdvariationer kan vara en tillgång. Använd dem och olika växtlighet för att skapa intressanta och harmoniska rum.
Tänk på hållbarhet och långsiktighet. Detta gäller byggnationer, material och även växtlighet. Plantera växter som är lätt att underhålla och som kan trivas i trädgården över tid. Ju mindre tid och erfarenhet du har desto lättare växter. Efter hand kan du utveckla och förfina.
Ge trädgården en personlig touch och låt den spegla din egen stil och smak. Titta inte för mycket på grannen eller andra, din trädgård är din fristad och den är till för dig. Genom att ta dig tid att planera och ta hänsyn till trädgårdens nuvarande tillstånd kommer du att vara bättre förberedd för att skapa en trädgård som du kan njuta av under många år framöver.
Vill du ha hjälp att planera din trädgård kan du läsa mer om trädgårdsdesign här. Du kan också boka en stunds rådgivning om du vill ha hjälp att inventera din trädgård eller om du inspiration för din grovplanering. Läs mer om det här.
Comments