top of page
  • Sofi

Vintersiluetter i trädgården

En trädgård kan vara vacker och mysig även på vintern om du planerar för det. Vinter- och städsegröna växter är självklara inslag för färg och struktur året om. Jag gillar bland annat formklippt idegran, tallar och gamla barrväxter som bevarats på ett fint sätt. För att mjuka upp bland de kompakta buskarna är bambu ett fint sällskap med sitt luftiga vintergröna växtsätt.


bambu vintergrön
Bambu

Ett annat sätt att ge trädgården vintervärde är att plantera perenner med stadiga och tydliga fröställningar som får stå kvar över vintern. Här är några favoriter från min trädgård.

Vintersiluett anisisop
Anisisop
Perenn med vintervärde
Blå bolltistel

perenner vackra på vintern
Rosenstav

fina fröställningar
Gul lejonsvans

Prydnadsgräs av olika slag är snygga val för vinterträdgården. Miscanthus, tuvrör, blåtåtel, jättetåtel och glansälväxing är några favoriter. Japansk starr som håller sig grön även på vintern är också väldigt dekorativ men hamnar lätt under snön om det blir ett djupt snötäcke.

frost prydnadsgräs
Jättetåtel

Vackrast blir det när snön är lätt och rimfrosten riklig men det kan vi ju inte styra. När det kommer mycket och tung snö är det viktigt att skaka bort den så att grenar inte bryts. Många perenner och särskilt skira gräs ger efter för tung snö.


prydnadsgräs vintervärde
Tuvtåtel

Det finns också buskar och träd med vackra grenar och stammar som framträder tydligt på vintern. Några val för vacker bark är glanskörsbär, näverhägg, kopparlönn och björk. Glanskörsbär har som namnet antyder en glansig, slät och röd bark. Näverhägg och kopparlönn har bark som är gyllenbrun eller kopparfärgad. Björken gör sig extra fin mot snö med sin vitsvarta bark och extra vit är himalayabjörken.


Dekorativa grenar hittar du hos kornell som finns med grenar i en bred färgskala från grönt, gul, orange till rött. Vingbenved har dekorativa "vingar" eller korklister på sina grenar vilket ger ett annorlunda och lite kantigt utseende. Ormhassel är ju också en vinterfavorit med sina krokiga grenar. Personligen tycker jag inte om bladen så den får tyvärr inte bo hos mig.


Passa på nu och ta en titt genom fönster där du ofta tittar ut och gå en runda i trädgården för att se var det känns extra tomt eller färglöst nu så kan du fylla på med något snyggt nästa år.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page