top of page
  • Sofi

Perennrabatt till naturnära trädgård

Jag tänkte skriva lite om hur jag jobbar med växtval och trädgårdsdesign genom att visa bilder från en rabatt jag skapat hos en kund. Här har jag jobbat i liten skala men jag tänker likadant med större planteringar.

Torktåliga växter

Jag kom in när en ny infart skapats och det blev en tom yta intill entrén där man ville ha växtlighet. Tomten ligger i skogen och är omgiven av stora tallar. Mot tomtgränsen övergår gräsmatta i naturmark med höga gräs och örter. Här är också nära till berg. Rabatten får mycket sol i vissa delar och lite i andra. Som man ser på före-bilden är rabatten ganska liten och omgiven av granar och oxbär som hjälper till att rama in ytan.


Före plantering
Före plantering

Här kändes det viktig att knyta an till platsen och välja växter som passar in i omgivningen. Här passerar man varje dag så rabatten ska vara fin hela året, kännas välkomnande och vara lättskött. Utifrån detta valde jag att göra en rabatt med växter som alla tillför något under stor del av året. Självklart valda för att trivas på platsen.


Som vanligt jobbar jag efter principen minimera, gruppera, repetera. Det innebär att minimera antalet sorter, gruppera växterna så att det är flera av de flesta sorter, gärna ojämna antal och repetera som innebär att flera växter återkommer i rabatten eller trädgården. På andra sidan av infarten finns en till rabatt där flera av växterna återkommer på samma sätt.


Bergormrot balkanbergtall

De växter som finns med i rabatten och vilka deras superkrafter är kommer här:

  • Balkanbergtall - kuddformad mindre tall som tillför färg och form året om samtidigt som den flirtar med tallarna som redan finns på plats.

  • Vingbenved - rundat kompakt växtsätt med sprakande höstfärg och dekorativa grenar på vintern. Gör inte mycket väsen av sig på sommaren men tillför frisk grönska och fin form.

  • Rysk kornell - har färgstarka grenarna som ger rabatten färg och struktur på vintern. Grön och enkel buske på sommaren.

  • Tuvrör - höga och stadiga gräs som smälter in i omgivningen och tillför vackra siluetter och rörelse med sina fina vippor, fint inslag även under höst och vinter.

  • Vårälväxing - ett tacksamt gräs som grönskar och blommar med små vippor tidigt på våren. Ger en naturlig känsla och håller sig snyggt väldigt länge.

  • Bergormrot - marktäckande perenn med väldigt lång blomning i olika rosa färger. Bildar en grön matta och får fin höstfärg som ger rabatten liv även på hösten.

  • Röd sockblomma - en utmärkt marktäckare för många olika lägen, till och med torr skugga. Här får den bilda en tät matta i bakkant och mellan de högre växterna.

I rabatten finns också lökar men de har jag tyvärr ingen bild på.


Här skapas fina kontraster mellan runda mjuka blad och smala gräs, rundade buskar och höga yviga gräs och grönska i olika nyans och struktur.


bergtall sockblomma bergormrot
Nyplanterat

Rabatten planterades hösten 2022 och efter-bilderna är från hösten 2023. Allt har överlevt och etablerat sig riktigt bra. Sockblomman är lite långsam vilket är helt normalt men den kommer med tiden täcka ytan. Bergormroten däremot trivs nästan för bra här. Jag har aldrig sett den ta för sig så här. Jag har till och med fått begränsa den för att den inte ska ta över tallarna. Detta är en viktig lärdom att ta med sig.

vingad benved bergormrot vårälväxing
Vingbenved skiftar färg

Det har bara gått en säsong så det är viktigt att följa upp och att ha tålamod. Vi har också pratat om att kanske fylla på med någon mer sort under våren. Vi får se hur det blir med det.


Denna rabatt klipps ner på våren. Allt material finfördelas direkt i rabatten. Sen tillförs lite naturgödsel. Under säsongen rensas ogräs och vattnas vid behov. Med tiden kan buskarna behöva beskäras men i övrigt krävs minimal skötsel.


Jag hoppas att du hittade lite inspiration här. Kanske någon växt som du blev nyfiken på.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page