top of page

Favoritväxt: ulleternell (Anaphalis triplinervis)

Ulleternell är en fin byggsten i de soliga och torra rabatterna. Den gör inte så mycket väsen av sig men i grupper blir den effektfull. Med sitt silverskimmer lyfter den många andra växter och passar fint med nästan alla. Detta är en bra växt att upprepa i rabatten.

ulleternell-silvriga blad

Ulleternellen är fin länge med sina ulliga blad som tidigt skapar en silvergrå kudde. Blommorna känns och ser ut som papper, så där som eterneller när jag var barn. De är vita med en liten gul mitt och sitter i klungor på mjuka ulliga stjälkar med många lansettformade silvergrå blad. Det mjuka intrycket gör att man vill klappa lite på den.

Den blir ungefär 30-40 cm hög och blommar från juli till september. De vissnade blommorna sitter kvar länge och ger ett ljust intryck trots att de mörknar något. Planteringsavståndet är 35 cm.

ulleternell-havtorn-purpurmejram
Ulleternell, havtorn och purpurmejram

Ulleternell är torktålig och föredrar ett soligt läge med väldränerad och lätt jord. Den klarar dock även lätt skugga. Den trivs inte i tung lerjord så välj något annat om du har det i din trädgård. Planteras den i kalkrik jord blir bladen extra silvriga.


Ulleternellen blev årets perenn 2001 för att den är en frisk, härdig och vacker perenn. Den brukar klara sig undan rådjur och är jättefin att torka.


I min torra trädgård trivs ulleternellen bra. Jag fyller gärna ut med den där det behövs lite skimmer. Den är fin med form- och färgstarka perenner som mörk kärleksört, anisisop, röd solhatt och blå bolltistel. Det mjuka och silvriga förstärker och binder ihop de andra växterna som blommar under samma tid. För en riktigt effektfull kontrast i samma färgskala passar glansälväxing som är en smalbladigt gräs. Kontrasten mellan det bulliga mjuka och smalt vassa är väldigt fint. För att få in mer färg och kontraster använder jag gärna purpurmejram som får väva sig in i det mjuka silvriga.

Ulleternell-grannar

Behöver du fylla ut eller kanske lugna en rabatt i solen är ulleternellen ett bra val.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page