top of page
  • Sofi

Trädgårdskalender mars

Nu kan vi äntligen se att våren är på väg och trädgården börjar sakta vakna. Hos mig som bor precis på gränsen mellan zon 2 och 3 blommar vintergäck och snödroppar nu. Mars är en månad fylld med förväntan och möjligheter när det gäller trädgården. Här kommer tips på saker att göra i trädgården denna månad. Som vanligt gäller det att tänka på att landet är långt så anpassa efter var du bor. 


vintergäck

Fortsätt skydda städsegröna växter mot tjältorka med väv. Vårsolen gör att växterna avdunstar vätska men den frusna jorden hindrar rötterna att ta upp vatten vilket kan leda till att växterna torkar. Nyplanterade växter är extra känsliga.


Planera årets sådder, inventera dina fröer och köp vid behov nya. Ofta har man fröer kvar från tidigare år som går utmärkt att så igen. Det är ju så roligt att så och odla att det kan vara svårt att begränsa sig. Jag har äntligen lärt mig vad jag tycker är roligt att odla och vad vi äter vilket gör det lättare att välja bland blommor och grönsaker. Har du odlat tidigare är det bra att se tillbaka på hur det gick och lära av det. 


vårsådd

Börja förså inomhus men var inte för snabb. Det finns gott om tid än för de flesta fröerna. Växterna du sår behöver extraljus ett tag till och de behöver också gott om plats med tiden så prioritera de växter som tar längst tid på sig. Mycket kan också direktsås ute längre fram och tar då bara lite längre tid på sig.


Fortsätt beskärning av äpple- och päronträd, bärbuskar och prydnadsbuskar. Har du unga fruktträd behöver de uppbyggnadsbeskäras och det görs nu på vårvintern. Är du osäker på hur du ska göra kan du ta hjälp med detta. 


Börja rensa bort de första ogräsen direkt när de visar sig. Många kommer igång tidigt och genom att ta dem direkt sparar du mycket jobb under resten av säsongen.


Städa ur växthuset och förbered för säsongen om du inte gjorde det i höstas. Det är ju så roligt att inleda en ny växthussäsong. Jag ser fram emot att kunna njuta av lite värme i mitt växthus som just nu är är fullt av saker som har förvarats där under vintern. Dags att sätta igång!


Visst är det lockande att börja städa rabatterna men vänta gärna lite till. De vissna växtdelarna skyddar växterna. Tillsammans med annat kvarlämnat organiskt material skapar de skydd och boplatser åt smådjur och insekter under vintern så ge dem lite mer tid. När det sen är dags att vårstäda tycker jag att du ska ta vara på allt visset och klippa det i småbitar som får återgå till jorden. Det är perfekt jordförbättring.


Vårstäda och dekorera entré och uteplatser nu och ställ fram lite möbler. Våren är ju ljuvlig och då är det fint att kunna slå sig ner och njuta av solen. Spana också efter vårlökarna när de tittar upp.


vårblommor i kruka

Ska du förändra din trädgård i år är det hög tid att planera nu. I min egen trädgård ska ett par rabatter rustas upp och häckar ska planteras.

Vill du bolla idéer för din trädgård kan du boka en rådgivning där vi ses på plats. Mer om det kan du läsa här. Har du ett större projekt på gång hjälper jag dig gärna med designen och att göra en plan. Vill du läsa mer om hur jag jobbar med trädgårdsdesign gör du det här


Önskar dig en strålande vår!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page