top of page
  • Sofi

Trädgårdskalender juli

Juli och mitt i sommaren. Nu är det svårt att hänga med. En hel del är redan överblommat och vi får vänta till nästa år tills vi ses igen. Om du tillbringar sommaren hemma är det nu bra att vara uppmärksam på luckor i rabatterna. Fyll på med sånt som kompletterar blomningen över sommaren. Är du bortrest mycket under juli kanske du ska prioritera blommor för försommar och sensommar.


Här kommer tips på vad du kan göra i trädgården i juli. Men passa också på att vila och njut av det du har. Eftersom landet är långt och skillnaderna stora får du anpassa efter var du bor. Jag bor i zon 3 och det här är aktuellt här.


-Klipp ner och putsa perenner som blommat över. Kantnepetan bjuder på en blomning till när den klippts ner och många andra fortsätter blomma länge om du putsar bort det som blommat över.

Kantnepeta ringblommor

-Gallra och beskär buskar som blommat över. Detta gäller tex syrén, forsythia, hybridkejsarolvon och bukettapel.


-Prioritera att rensa bort de ogräs som frösår sig eller sprider sig mycket. Annars finns det risk att de konkurrerar ut dina planterade växter och att det längre fram känns övermäktigt att få bort dem. Kom också ihåg att lite ogräs i trädgården kan gynna djurlivet och bidra till en mer hållbar trädgård.


-Skörda grönsaker och ta hand om det du odlar. Plocka bär och torka örter. Så nytt av sånt som hinner en omgång till. Rensa, luckra jorden och gallra för bättre skörd.

Plocka bär

-Klipp häckar nu. Passa på en molnig dag om det går. Tänk på att en klippt häck ska vara bredast nedtill så solen kommer åt ordentligt. Annars blir den lätt gles.


- Tjuva tomaterna, blind upp och plocka bort de nedre bladen så de inte tar för mycket av ljus, näring och vatten. Glöm inte tillföra näring.

Tjuva tomater

-Gallra bland fruktkarten så får du en bättre skörd. Hos mig är det väldigt lite äpplen i år så gallringen blir ett lätt jobb. Under JAS-perioden juli, augusti och september är det också bra att beskära fruktträd. Det går bra att börja plocka bort vattenskott nu.

Gallra äppelkart

Jag önskar dig en härlig sommar!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page