top of page
  • Sofi

Trädgårdskalender april

April kom med hårda vindar och snö hos mig och hos många andra. Trots det är ju april en härlig vårmånad och det finns en hel del att göra. Här är några tipsa på vad du kan göra i trädgården i april när våren kommer tillbaka. Anpassa efter var i landet du bor, skillnaderna är stora. 

vårblommor

Vårstäda rabatterna men var försiktig och börja inte för tidigt. De vissna växterna är skydd och boplats åt små insekter så ha inte för bråttom. Finfördela de vissna växtdelarna direkt i rabatten. Då slipper du köra bort organiskt material och behöver därmed inte heller tillföra lika mycket. Det blir som att kompostera på plats. Jag brukar använda sekatör eller häcksax att klippa med. De vissna växtdelarna innehåller inte så mycket näring men är jättebra jordförbättring oavsett vilken typ av jord du har. Tycker du det ser fult ut? Strö över lite jord och kompost. Snart täcker växterna det vissna. 


vårstäda rabatter

Jordförbättra och gödsla rabatter, buskar och träd när det börjar grönska. Gör det inte för tidigt för då kan inte växterna ta upp näringen som då riskerar att rinna bort. Har du kompost kan du tömma den och fördela ut samtidigt. Jag använder kogödsel, barkmull och kompost i mina rabatter och anpassar lite från år till år efter vad jag har. 


Rensa ogräs när det tittar upp, det har du igen resten av sommaren. Dessutom är det lättare nu när jorden är lite fuktigare. 


Förbered grönsakslandet när jorden reder sig, det vill säga när den inte klibbar fast på spaden. Försök rensa bort allt ogräs för att ge dina grödor bäst förutsättningar. Var försiktig med jorden och gräv inte i onödan. Det sköter daggmaskarna oftast bra på egen hand. Använd hellre grep än spade. Planera vad du ska så var och när. Använder du dig av en växtföljd är det lätt att välja plats efter förra året.


Fortsätt skydda städsegröna växter mot vårsolen så länge det är tjäle, vattna sen ordentligt.


Dela på senblommande perenner när de tittar upp och flytta sådana som inte trivs. Då hinner de etablera sig till sin blomningstid. Byt med grannar och vänner, det är ett roligt sätt att fylla på med växter i trädgården. Växter som är bra att dela på våren är till exempel höstanemon, höstflox, hosta och kärleksört men oftast går det bra med andra perenner också.


Förså tomater, grönsaker och sommarblommor inne som behöver lite extra tid. Sådant som kan direktås kan du vänta med om du får ont om plats eller tid. 

frösådd

Starta kampen mot sniglarna direkt så blir de inte lika många senare under sommaren. Det finns olika metoder men jag föredrar att halvera dem med spade, snabbt och effektivt. Ibland strör jag snigelgift på dem efteråt eftersom deras kompisar gärna äter på dem. Ja, det är lite äckligt men effektivt. 


Rör om i och lufta komposten. Färdig kompost sprids i rabatterna som jag skrev tidigare.


Plantera när tjälen gått ut marken och det går gräva. Har du inte planerat vad du ska plantera är det hög tid nu. Tänk igenom vad som passar på platsen och vilken känsla du vill ha i förväg för att undvika felköp. Tänk på förhållandena på platsen. Hur ljust och fuktigt är det, vilket jord har du. Behöver du hjälp eller någon att bolla dina idéer med kan du läsa mer om hur jag kan hjälpa dig här


prydnadskörsbär Accolade

Även om listan är lång tycker jag du ska ta vara på tiden och njuta av att vi möter en ny vår och sommar. Snart blommar det överallt, missa det inte.

Önskar dig en riktigt fin vår!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page