top of page
  • Sofi

Torktåliga växter för en blommande rabatt

Att skapa en vacker och blommande rabatt i ett soligt och torrt läge kan kännas som en utmaning men det går. Det handlar helt enkelt om att anpassa sig till de förhållanden som råder på platsen. Det kan innebära att man behöver göra kompromisser och kanske välja bort några av sina favoritväxter till förmån för alternativ som trivs bättre i det torra klimatet. 


Växter trivs bäst och blir finast om de planteras i en miljö som påminner om hur de vill växa naturligt. En fuktälskande perenn kommer aldrig bli så fin i en torr miljö, även om den kan hållas vid liv. På samma sätt kan en växt som kanske inte känns så spännande i ett annat sammanhang verkligen komma till sin rätt och blomstra i rätt förhållanden. Att välja rätt växt för platsen är A och O för en lyckad plantering. Försök att alltid tänka rätt växt på rätt plats och att arbeta med naturen, inte mot. Kom ihåg att även torktåliga växter behöver vatten och särskilt under etableringen.


Här är några växter som går bra att plantera i ett soligt och torrt läge. 


Först ut, blå bolltistel. Här tillsammans med kransveronika som fungerar som en snygg kontrast. Kransveronikan vill ha lite mer fukt men är annars en fin granne.

Bolltisteln är en kraftig och stadig perenn med blåskimrande perfekt rundade blomställningar. Den blir runt en meter hög, älskas av insekter och är fin som snittblomma.

Blå bolltistel och kransveronika

Röllika finns det flera sorter av. På översta bilden är praktröllikan innan den slagit ut helt. Den får klargula blommor samlade i decimeterstora kvastar. En pålitlig färgklick som utgör en fin kontrast till många grannar. Fin som snittblomma och en omtyckt fjärilsväxt. Det finns också andra färger som den här aprikosa som jag frösått. Den har ett vekare och lägre växtsätt än praktröllikan och bleknar till vitt när den vissnar men blommar i en ljuvlig färg.

Praktröllika

Rosa röllika

Det här är en riktigt maffig perenn, röd lejonsvans. Den får stadiga röda blomstjälkar på 130 cm med lila blommor samlade på nivåer. Fröställningarna är väldigt dekorativa efter blomning. Så snygg växt som man inte ser så ofta.

Röd lejonsvans

De här rosa tussarna hör till gökblomster PETITE JENNY. Den är som en dopad variant av vår vilda gökblomster. Den väver sig fint in bland andra växter på tunna stjälkar och ger effektfulla färgklickar med sina dubbla blommor. Det finns också en vit variant som heter PETIT HENRI.

Gökblomster

Sist ut är anisisop. En stadig och upprättväxande perenn med långa blå ax som blommar under lång tid och lockar till sig många insekter och småfåglar. Hela växten doftar gott, används som kryddväxt. En vacker kontrastväxt till andra blomformer.

Aninisop

Här kan du läsa om en annan torktålig perenn, ulleternellen.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page