top of page
  • Sofi

Favoritväxt: vit skogsaster (Eurybia divaricata)

Vit skogsaster är en riktigt tuffing i det svåra läget torr skugga. Där lyser den upp i mörkret under hösten med sina luftiga klasar av vita blommor.

vit-skogsaster-corten
Vit skogsaster

Vit skogsaster är en tacksam växt med lätta moln av vita stjärnlika blommor på mörka tunna stänglar. Mitten på blommorna är först gul och övergår sen i lila. Bladen är friskt mörkgröna.

Den blir 50-60 cm hög och blommar från juli och framåt under lång tid. Den lyser upp med sin blomning när det mesta gett upp för året. Efter blomning sitter fröställningarna kvar som små mjuka tussar. Planteringsavståndet bör vara 40 cm.

vit-skogsaster-närbild

Vit skogsaster är tålig och kan växa både i sol och skugga. Bäst trivs den dock i halvskugga. Den tycker om att stå lite fuktigt men klarar även torrare lägen så länge det inte är för soligt. Det är det som gör den så unik och värdefull, förmågan att blomma även i torr skugga.


Andra värdefulla egenskaper är att den lockar insekter när den blommar och småfåglar när den blommat över. Dessutom brukar den ratas av rådjur och harar.


Vit skogsaster blev välförtjänt utsedd till årets perenn 2015. Det är Perennagruppen som varje år väljer att uppmärksamma en perenn som är frisk, härdig och vacker och därmed extra värdefull.

vit skogsaster i torr skugga

Jag har en väldigt torr trädgård och i de torra och skuggiga delarna är vit skogsaster underbar. I det svåra läget samplanterar jag gärna med träjon, bergenia och röd eller ljusgul sockblomma som också klarar sig bra där.

I ett ljusare och lite fuktigare läge är den fin när den sträcker sig över stora blad som kaukasisk förgätmigej och vitkantad hosta. Eller bredvid de smalare bladen hos japansk starr. Kanske är den som bäst framför en mörkgrön fond som en städsegrön häck. Eller i skuggan under uppstammade buskar. Där lyser blommorna upp under lång tid och därefter fröställningarna som gnistrar lite extra när frosten kommer.


Har du ett svårt hörn med skugga tycker jag du ska testa vit skogsaster där.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page